Pendigitalan Sebagai Pintu Masa Depan Keusahawanan di Tawau


TAWAU – Telekom Malaysia (TM) telah melancarkan Program Digital Marketing Solution di Tawau dengan kerjasama 35 usahawan tempatan. Program yang bertujuan mendigitalkan pemasaran produk usahawan tersebut dilihat sebagai langkah penting untuk memperkasakan keusahawanan di peringkat tempatan.

Program tersebut dikhaskan untuk memberi ilmu dan pengetahuan kepada usahawan yang masih menggunakan kaedah pemasaran tradisional. Dalam majlis pelancaran, YB Datuk Andi Suryady Hj Bandy, Pembantu Menteri Pembangunan Industri dan Keusahawanan Sabah, menyatakan bahawa program ini merupakan langkah penting dalam menggalakkan usahawan untuk beralih ke arah pendigitalan.

keusahawanan

Salah satu fokus program ini adalah mendedahkan cara-cara pemasaran melalui platform e-commerce terkenal seperti Shopee, Lazada, dan TikTok Shop. Menurut YB Datuk Andi Suryady, usahawan perlu memahami kuasa pendigitalan ini sebagai strategi untuk menjangkau pasaran yang lebih luas, terutama dalam konteks di mana kuasa beli di Tawau mungkin tidak sekuat di pasaran besar di Semenanjung.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Beliau menegaskan kepentingan pendedahan kepada usahawan, dan bagaimana melalui program ini, TM memberikan tajaan bayaran untuk pelaksanaan pemasaran melalui platform e-commerce. Selain itu, pemantauan dan bimbingan akan diberikan selama 3 bulan bagi memastikan produk dapat dijual dengan berkesan.

keusahawanan

Program Digital Marketing Solution di Tawau ini diharapkan dapat meringankan beban usahawan tempatan. Pada masa yang sama mencapai sasaran untuk melahirkan 1000 usahawan berjaya dalam era digital ini. Inisiatif seperti ini diharapkan dapat memberikan dorongan positif kepada pertumbuhan ekonomi tempatan dan memperkukuhkan lagi landskap perniagaan di daerah ini.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *