MYAirline: Amaran Terhadap Penipuan Bayaran Balik


KUALA LUMPUR : MYAirline memberi amaran kepada pelanggan mengenai usaha penipuan berkaitan bayaran balik yang masih tertunggak. Amaran itu dikeluarkan bagi memperingatkan mereka terhadap taktik penipuan yang sering menggunakan panggilan telefon, e-mel, atau mesej di media sosial untuk meminta maklumat peribadi atau bayaran palsu.

Ini merupakan langkah keselamatan tambahan yang diambil demi melindungi pelanggan daripada aktiviti penipuan yang semakin berleluasa. Syarikat ini menyeru agar semua pelanggan berhati-hati untuk mencegah penipuan semasa menunggu bayaran balik yang dijanjikan.

Pada bulan lepas, MYAirline telah bersetuju membayar gaji dan elaun 158 pekerja dengan jumlah RM4.3 juta setelah berunding dengan Jabatan Tenaga Kerja (JTK). Keputusan ini diambil selepas JTK mengeluarkan perintah mahkamah buruh mengenai tuntutan tersebut.

Namun, syarikat ini menerima laporan terkini mengenai individu yang mengaku sebagai wakil syarikat, menghubungi pelanggan yang menunggu bayaran balik untuk tempahan penerbangan. Ini menyebabkan kebimbangan tentang penipuan yang berkaitan dengan permintaan bayaran balik ini.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Bagi memastikan keselamatan pelanggan, MYAirline menasihati agar pelanggan menyemak semula sumber panggilan atau e-mel yang berkaitan dengan bayaran balik. Komunikasi rasmi mereka akan berasal dari domain myairline.my.

Pihak syarikat juga menggalakkan pelanggan yang mengesan tindakan yang mencurigakan atau penipuan untuk segera melaporkannya kepada saluran sokongan pelanggan rasmi MYAirline atau pihak berkuasa yang berkaitan. Sebarang pertanyaan mengenai bayaran balik boleh dihantar melalui e-mel ke customercare@myairline.my atau menghubungi +603 8966 2522. Dengan langkah-langkah berjaga-jaga ini, MYAirline berharap dapat melindungi pelanggan mereka daripada aktiviti penipuan yang merugikan.

Sumber : Berita Harian

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *